Slow life/ Slow food (4)

Zachęcamy do obejrzenia inspirującego filmiku TED Talks, w którym dziennikarz Carl Honore, autor książki o slow life, przybliża sens i zasady tego ruchu:

Kulinarna mapa Polski jest coraz bardziej zdominowana przez slow food. Wśród konsumentów furorę robią dania z produktów ekologicznych, a przygotowywane w błyskawicznym tempie hamburgery i kebaby są odstawiane na bok. Slow food to też powrót do lokalnej kuchni i tradycyjnych przepisów.

Polacy coraz bardziej dbają o zdrowy styl życia i chętnie kupują żywność ekologiczną. Niestety, gospodarstwa produkujące towary „bio” stanowią zaledwie 5% powierzchni rolnych. Zmienić to ma nowelizacja Ustawy o rolnictwie ekologicznym.

W 1986 roku McDonald’s otworzył pierwszą restaurację w Rzymie. Lokalizacja tej dużej restauracji (ponad 400 miejsc) w jednym z najbardziej znanych historycznych miejsc Rzymu (Plac Hiszpański) spotkała się wówczas z oburzeniem (dziś, po niemal trzydziestu latach, przywykliśmy trochę do Złotych Łuków w takich miejscach). Na czele akcji protestacyjnej pod hasłem Slow Food stanął komunistyczny dziennikarz Carlo Petrini. Demonstranci częstowali przechodniów miseczkami penne marinara – tradycyjnego włoskiego dania. Hasło Petriniego zrobiło oszałamiającą karierę. W 1989 roku powstał Międzynarodowy Ruch dla Ochrony Prawa do Przyjemności, który – jak przystoi na rewolucjonistów – ogłosił 10 grudnia 1989 roku „Slow Food Manifesto".