Tokaj - najsłynniejszy region winiarski Węgier

Tokaj - kolaż zdjęć.
Tokaj - kolaż zdjęć. Autor 2 górnych zdjęć: Dancsecs Ferenc (www.furmintphoto.com). Autor prawego dolnego zdjęcia: warl0rd/flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Czyta się 5min.

Tokaj to nazwa najbardziej znanego węgierskiego wina, regionu winiarskiego i najważniejszego miasta tego regionu.

Jeśli jesteś amatorem białego wina to zdecydowanie zachęcam Cię do odwiedzenia tokajskiego regionu winiarskiego (Pogórze Tokajskie) podczas wycieczki na Węgry, w drodze do rumuńskiej Transylwanii czy przy okazji zwiedzania wschodniej Słowacji albo ukraińskiej Rusi Zakarpackiej.

Filmik promocyjny regionu:

Winiarski region Tokaju to łącznie 27 miejscowości i 7000ha upraw (głównie na Węgrzech, ale również po słowackiej stronie granicy). Tokaj jest pierwszym na świecie zamkniętym regionem winiarskim – został ustanowiony w 1737 roku a winorośl uprawia się tu od czasów średniowiecza. W 2012r. region Tokaju trafił na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To jeden z nielicznych regionów winiarskich w Europie, gdzie powstają naturalnie słodkie wina. Pofalowany krajobraz, ze zboczami wzgórz porośniętymi winoroślą oferuje piękne widoki.

Mapa tokajskiego regionu winiarskiego. Źródło: http://www.winesofa.eu/
Mapa tokajskiego regionu winiarskiego. Źródło: http://www.winesofa.eu/

Tokaj to wino w 100% białe. Najsłynniejszym winem regionu jest słodkie, deserowe wino, które cieszyło się ogromną popularnością w XVII i XVIIIw. w Europie a głównymi rynkami zbytu były Polska i Rosja (podawano je na królewskim dworze, piła je magnateria i szlachta). Jego najcenniejszą odmianą jest bardzo słodkie wino likierowe tokaji aszú. Drugą najbardziej znaną jest również słodki (ale mniej) tokaji szamorodni.
Góry, wulkaniczne gleby, połączenie dwóch rzek oraz występująca tu jesienią i zimą mgła tworzą idealne połączenie do rozwoju na gronach specjalnego rodzaju szlachetnej pleśni, która wysusza grona na miękkie rodzynki, tworząc wyjątkową słodycz (co w rezultacie daje słodkie wino Tokaj).

Jedna z wersji efektownej legendy o początkach słynnego tokajskiego wina, przywołuje oblężenie miasta Tokaju przez Turków z 1526r. Wtedy to rzekomo wstrzymano zbiory aż do zakończenia się działań wojennych. Winogrona zebrano dopiero w październiku a grona miały być spleśniałe i "zepsute". Zdecydowano się jednak na zrobienie z nich wina i powstał trunek tak wspaniały, szlachetny i słodki jak nigdy wcześniej :)

Proces dojrzewania winnego grona.
Autor: Dancsecs Ferenc (www.furmintphoto.com)

Tokaj może być również wytrawny (tokaji furmint, tokaji hárslevelű) lub półsłodki. 
Najpopularniejszymi szczepami winorośli w regionie są furmint (ok. 60% upraw) oraz hárslevelű (ok. 30% upraw). Wina z węgierskiego Tokaju oferują wyższą jakość niż te produkowane po słowackiej stronie gór.
Dobre wina wytrawne kosztują od 25–30 zł, dobre wina słodkie od ok. 45 zł. Za najlepsze tokaji aszú 5 i 6P zapłacimy od ok. 90 zł.

Po pierwszej wojnie światowej, rozpadzie Cesarstwa Austro-Węgier, drugiej wojnie światowej i latach komunistycznej dyktatury, region był odizolowany od rynków zbytu i wielce zapóźniony w stosunku do międzynarodowych konkurentów. Produkowane w upaństwowionych winiarniach wina obniżyły bardzo swoją jakość (stawiano na ilość) i były niespecjalnie pożądane za granicą.
Wszystko zaczęło się zmieniać w latach 90-tych, gdy winnice i winiarnie zostały ponownie sprywatyzowane a winiarze-pasjonaci położyli nacisk na powrót do produkcji win wysokiej jakości (w czym pomogła wielowiekowa, winiarska tradycja regionu).

Autor: warl0rd/flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Ostatnie lata to dynamiczny okres rozwoju tego regionu: za granicą promuje się nowe rodzaje wina, zdobywające uznanie i wyróżnienia (główie wytrawny Furmint, ale też np. eksperymentuje się tu z winem musującym); pojedyńczy winiarze jednoczą się w większych, lokalnych stowarzyszeniach (np. Mádi Kör - pl. Koło z Mád) a cały region wypiękniał. Węgierski rząd inwestuje mocno w rozwój regionu i promocję Tokaju jako modnego kierunku turystycznego.

Autor: Dancsecs Ferenc (www.furmintphoto.com)

Znajdziecie tu wspaniałe piwnice winne, z bogatą historią, porośnięte charakterystycznym czarnym grzybem, niektóre z systemem korytarzy dłuższymi niż kilometr. Wiele winnic i piwnic winnych jest otwartych dla zwiedzających. Można je zwiedzać samodzielnie lub z przewodnikiem, którym często jest po prostu właściciel danego miejsca. Winnice, domy wina i restauracje w całym regionie zachęcają do degustacji win, zapraszają na kolacje przy winie i radosne pikniki, których organizacja jest wizytówką wielu miejsc.
Otwierają się tu wykwintne restauracje, eleganckie, nowoczesne pensjonaty. Tokaj szybko goni światowych liderów winiarstwa. Jest tu klimatycznie, nowocześnie (ale jednocześnie w harmonii z tradycją), świetne wina dostępne są w rozsądnej cenie i wciąż nie ma tu tłumu turystów :)

Oczywiście warto odwiedzić historyczną stolicę regionu - miasteczko Tokaj, z urokliwą starówką, kilkusetletnimi piwnicami winnymi i Muzeum Winiarstwa (z interaktywną wystawą o historii regionu i procesie produkcji wina).
Jednak obecnie prawdziwym centrum wydaje się być (niegdyś senna a obecnie dynamicznie rozwijająca się) kameralna i zadbana miejscowość Mád, w której dużo się inwestuje, powstają eleganckie restauracje oraz nowoczesne, eleganckie pensjonaty.
Tu działa István Szepsy, lider lokalnych winiarzy, osoba o wielkiej renomie i wizjoner, który zainicjował dynamiczny rozwój Mád. Jest szefem stowarzyszenia Mádi Kör (Koło z Mád), które zjednoczyło miejscowych winiarzy, narzuciło sobie wysokie standardy jakości i działa w kierunku stworzenia lokalnej marki rozpoznawanej na świecie oraz jej ochrony.
W Mád znajdziesz wiele najcenniejszych winnic oraz najlepszych/najdroższych winiarni regionu, świetne wina i wspaniałą, węgierską kuchnię w nowoczesnym wydaniu a także nowoczesny sklep z winami lokalnych producentów (Első Mádi Borház).

Galeria zdjęć:

INNE ATRAKCJE
Poza zwiedzaniem winnic i degustacją wina, ten region oferuje również inne atrakcje:
- liczne festiwale muzyczne w Tokaju i okolicznych miejscowościach;
- trasy rowerowe o długości kilkuset kilometrów oraz rejsy łodzią na rzece Bodrog;
- piesze wędrówki, wspinaczkę czy zwiedzanie ruin zamków w górach Zemplén (np. pięknie położonego na szczycie samotnej góry zamku Füzér - link do filmiku z lotu ptaka pokazującego zamek i jego malowniczą lokalizację);
- w pobliskim Nyíregyháza: świetne Zoo (z oceanarium) i bardzo dobry park wodny Aquarius.

Rekomendowane hotele w tokajskim regionie winiarskim
W regionie jedynym pięcio-gwiazdkowym hotelem jest bardzo dobry Andrássy Rezidencia Wine & Spa 5* w Tarcal. Najlepsze cztero-gwiazdkowe hotele to historyczny Castle Hotel Grof Degenfeld 4* w Tarcal i kameralny Botrytis Hotel 4* w Mad. Bardzo dobre są również Tokajvár Hotel 3* w Tokaju oraz pensjonaty: Rákóczi-Aspremont Mansion, R40 VendégházBarta Pince Vendégház MádBorbarát Vendégház i Úrágya Vendégház w Mad, LaBor Kvartély Antalóczy Winery&Apartments w Tokaju, Virág Vendégház w Hercegkút.

Polecane strony:
https://hellohungary.com/pl/destinations/tokaj-i-okolice-127
bliskotokaju.pl
https://tokajwineregion.com/
https://tokajwineregion.com/towns-and-villages/tokaj/
https://tokajwineregion.com/towns-and-villages/mad/
https://www.tokaj-turizmus.hu/

 Źródła:

  1. winesofa.eu
  2. bliskotokaju.pl
  3. winicjatywa.pl/10-rzeczy-o-tokaju/
  4. hellohungary.com/pl/destinations/tokaj-i-okolice-127
  5. http://www.winologia.pl/teksty_tokaj.htm

Komentarze